Biologische wapens in Oekraïne

Er is internationaal verwarring ontstaan over het wel of niet aanwezig zijn van Biologische wapens in Oekraïne. De regering van de VS waarschuwde woensdag dat Rusland mogelijk Chemische of Biologische wapens zou kunnen inzetten in het conflict in Oekraïne.

De Russen hebben bij monde van Igor Konashenkov (woordvoerder van het Russische ministerie van defensie) gezegd: “Het is logisch dat de VS zich zorgen maakt over geheime biologische experimenten op Oekraïens grondgebied.”

In een gesprek met AP zei een hoge diplomaat bij de VN, Dmitry Chumakov, “Dat de westerse media zich meer zouden moeten concentreren op nieuws over geheime biologische laboratoria in Oekraïne”

Ondertussen ontkennen de Amerikanen in alle toonaarden dat er sprake zou zijn van de ontwikkeling van biologische wapens in Oekraïne. Witte Huis woordvoerster Jen Psaki zei dat: “De Russische claims belachelijk waren en waarschuwde voor disinformatie”.

Psaki voegde hier aan toe dat “De VS houden zich volledig aan de verantwoordelijkheden welke zij hebben onder de Chemische Wapens en Biologische wapens Conventies.”Deze conventies verbieden landen de ontwikkeling en het bezit van chemische en biologische wapens.

De VS uitte ook grote zorgen over het feit dat China de claims van Rusland lijkt te steunen. Dit zou het mogelijk kunnen maken dat Rusland, onder valse voorwendselen (een false flag operatie), een aanval met Chemische of Biologische wapens uitvoert en daar Oekraïne en dus impliciet de VS de schuld van geeft.

Intussen heeft de Engelse regering al laten weten dat indien Rusland Chemische of Biologische wapens inzet in Oekraïne dat dit tot ernstige represailles zal leiden. Welke dit zijn en of deze uitspraken in NAVO verband zijn gedaan wilde men niet zeggen.

Toch lijken de claims van de Russen niet geheel onjuist te zijn. In de VS is verwarring ontstaan nadat onderminister van Buitenlandse zaken Victoria Nuland tijdens een verhoor in de Buitenland commissie van de senaat op vragen van senator Rubio antwoordde:

Oekraïne heeft Biologische onderzoeksfaciliteiten. Wij zijn bang dat het Russische leger zal proberen deze over te nemen…

Nuland voegde hier aan toe: ” We werken met Oekraïne samen om te voorkomen dat materiaal in de handen van het Russische leger zal vallen”

Deze uitspraken hebben tot veel ophef geleid omdat er in eerste instantie categorisch ontkent werd dat Biologische laboratoria in Oekraïne aanwezig waren. Ook werd nadrukkelijk ontkent dat de VS deze laboratoria zou financieren.

Volgens Tucker Carlson van Fox News is inmiddels echter gebleken dat de VS wel degelijk mede-financier is van Biologische onderzoekslaboratoria in Oekraïne. Zo zou er op de website van het Ministerie van Defensie een bericht hebben gestaan dat een senator (Dick Lugar) uit de VS in 2010 bij de opening van een dergelijke faciliteit in Odessa aanwezig is geweest.

Het zou primair gaan om faciliteiten die onderzoek doen naar gevaarlijke virussen en ziekteverwekkers. Er zijn geen aanwijzingen dat het zou gaat om onderzoek naar, of de ontwikkeling van, Biologische wapens. Toch bestaat altijd het gevaar dat ziekteverwekkers of virussen ontsnappen tijdens een aanval….